Deltagarna på Odlarskolan 2016

Koloniträdgårdsförbundet arrangerar sedan en tid Odlarskolor. Hittills finns de som pilotutbildning i Stockholm, men planen är att de ska finnas över hela landet. Odlarskolan utbildar kolonister till odlingsrådgivare. Här följer en berättelse om skolan från en av dess deltagare Josefin Waltin. Fotona är tagna av Gunilla Göran.

Odlarskolan – examen

Så var 2016 års Koloniträdgårdsförbundets odlarskola i FSSK:s regi i samarbete med Studiefrämjandet avslutad.

Ett 20-tal kunniga och entusiastiska kolonister är nu ännu mer kunniga och entusiastiska odlingsrådgivare. Vi har lärt oss så mycket av så kompetenta odlingsexperter.

Sex heldagar ute på olika koloniområden och andra odlingseldoradon har vi fått förmånen att delta i. Mycket läsning inför träffar, många uppgifter efter varje tillfälle och så mycket teoretisk och praktisk kunskap ute på fältet. En del av det vi har lärt oss har jag beskrivit kortfattat här på odlarskolans blogg:

Onsdagen, som blev det sista tillfället tillsammans, bjöd på en härlig festkväll med deltagare, lärare och arrangörer. Vi avnjöt också en härlig vegetarisk buffé med en hel del egenodlat. Under kvällen handlade samtalen om allt från invintring, bondbönor och mjöldagg till äppelmustning, fikonmarmelad och oreganosorter. En skön, grön odlarstämning helt enkelt. Tal hölls, diplom delades ut och nyblivna odlingsrådgivare önskades lycka till inför framtida odlingsrådgivning.

Som examinationsuppgift har vi sedan sommaren fått skriva på en introduktion till nyblivna kolonister under temat 10 grönsaker för nybörjare. Texterna skulle innehålla egna odlingsförsök, erfarenheter, fallgropar, smak, sorter, recept och bilder. Dessa lämnades in i mitten av oktober.

Under kvällen delades pris ut för bästa examinationsuppgift. Och andrapristagaren blev jag! Vinsten blev ett handredskap. Jag fick välja mellan tre olika, och jag föll för en redig handspade. Det kändes fint att åka hem med tunnelbanan på kvällen med ett praktiskt grävredskap utifall att jag skulle halka och fastna i en snödriva.

Min tanke är att dela med mig av mina tio grönsaker successivt under våren här på koloniföreningens blogg.

Jag hoppas att jag kan vara ett bra stöd för er i vår koloniförening i ert odlande, i vått och torrt och bland slemmonster, glupska rådjur och, framför allt, spirande odlarglädje.

Slutligen vill jag tacka arrangörer och lärare och inte minst alla mina nya kollegor. Det har varit fantastiskt varma, givande och lärorika samtal om både odling och o-odling. Jag har lärt mig så mycket. Jag hoppas att vi kan ses under nästa odlingssäsong i varandras täppor och fortsätta att utbyta erfarenheter.

Sköna gröna hälsningar,

Josefin Waltin, odlingsrådgivare i Minnebergsskogens trädgårdsföreningen

Nedan följer bilder från några av kursens delmoment, Beskärning på Rosenhill med föreläsare Jessica Karlsson, föreläsning om bland annat jord med Tom Ericsson, odlingsföreläsning med Annica Larsdotter.

odlarskola1 odlarskola2 odlarskola3 odlarskola4