Koloniträdgården – en trädgård för alla

Förutom att direkt äta upp det du skördat kan du ta hand om och förvara det på olika sätt, här visas några.

”Jordkällare”.
Rotfruktsförvaring sker på det mest ekologiska sättet i en jordkällare. Ta en tunna eller någon annan vattentät behållare med öppen botten. Gräv ner den en bit i marken Lägg isolering på den, täck den med jord och toppa den med gräsmatta. Ordna med dränering så inte den fylls med vatten. Förse den med en isolerad lucka eller dörr. Se skiss här intill
Tunnan skall vara öppen mot jorden så markfukten stannar kvar, då behåller rotfrukterna spänsten eftersom de inte då
torkar ut.
Varma dagar vattnar du ”jordkällaren” avdunstningen av vattnet fungerar då som en ekologisk kylmaskin eftersom när
vatten dunstar tar det värme från omgivningen. Det är därför man fryser när man är blöt.
Om du vill vara säker på att ha jordkällaren i full funktion även under sommaren eller sent på hösten kan du förse den
med en soldriven kylmaskin och/eller en vinddriven värmefläkt som frostvakt.

Mjölksyrning.
Om man nu lyckats med att ordna bra väder, och med odlingen så blir det oftast alldeles för stor skörd, färdig på en gång. Vad gör man då när man fyllt kylen med det som där ryms, mjölksyrar förståss. Vad är det och hur gör man? Allt som går att äta kan man mjölksyra. Folk har använt denna metod att förlänga hållbarheten på det man odlat sen urminnes tider, rommarna gjord det vi borde gör det mer.

” Det har varit ett energisnålt, säkert och nyttigt sätt att förvara livsmedel på. Nyttigt, för vad om händer när man låter mjölksyrebakterierna ge sig på grönsakerna är först en lätt nedbrytning och sedan startar en uppbyggnadsfas, nya ämnen bildas, bland annat kolin (som är viktig för att vi skall minnas saker), C-­‐vitamin, B12-­‐vitamin (som är svårt att få i sig om man är vegetarian) och en massa nyttiga enzymer. Så grönsakerna ökar sitt näringsvärde genom syrningen”*

Hur gör man då?
Skölj och ansa grönsakerna. Lägg grönsakerna du vill syra i en glasburk, packa samman det så mycket som det går, fyll på med lätt saltat vatten så det täcker grönsakerna helt, lägg gärna en tyngd på så du med säkerhet vet att de täcks av vatten. Om du vill påskynda jäsningen fyll på med lite vassle eller annan levande bakteriekultur. Lägg på locket och ställ det sedan i rumstemperatur på ett fat eller dylikt, för det jäser över ganska rikligt. Allra bäst är att införskaffa en så kallad jäskruka med lock och med en vätskeuppsammlare runt krukan.
Du kan ta i princip vilka grönsaker som helst, morot, paprika, broccoli, och givetvis kål i alla varianter och ev kryddor
Låt det stå så i 2-­‐3 dagar. Därefter ca tio dagar i en temperatur runt 15 -­‐ 18 grader och till sist i kylskåp. Det håller sig då
minst ett år

* ”Stefans lilla gröna sid 37”, Stefan Sundström och Jeannette Andersson 2010.

Torkning.
Ett annat sätt att förlänga hållbarheten på det du odlat det är att torka det efter skörd. Allt går i princip att torka, kryddor,
svamp, frukt, rotfrukter, lök, bär osv. Men det är viktigt att det är riktigt torrt innan du förvarar det i slutna kärl.

Hur gör man då för att få det torrt. Ett förslag är att du bygger ett litet torkhus på en stolpe, som samerna har gjort sen urminnes tider. Du kan också om du har mindre mängder att torka så kan du lägga det på ett nät eller en flätat fat. Du kan givetvis också torka det i en ugn, men det är inte så ekologiskt.

Hur kan man då veta när torkningen är klar?
Detta finns dels praktiska sätt att ta reda på men det kan även förklaras teoretiskt. När det gäller örter och bladgrönsaker så brukar man säga att torkningen är klar då de går att smula sänder med fingrarna. Då man torkar stjälkar känns de som färskt trä då de är klara. Om det är rotsaker och potatis som ska torkas så ska de torkas till dess att de är riktigt hårda. När det gäller frukt så beror torkningen på hur mycket socker de innehåller. De flesta torkas till dess att de är lite läderartade, sega och går lätt att böja. Bär bör torkas till dess att de är hårda för att vara säker på att all vätska avdunstat.

Texten är hämtad från vår monter på Nordiska Trädgårdar 2013

Trädgårdsrådgivning
Här kan du fråga och även läsa andras frågor och svar från vår expert Ulf Nilsson på odling! Klicka här
Arkiv per kategori