Koloniträdgården – en trädgård för alla

I varje nummer av Koloniträdgården delar vår medarbetare Anneli Renström med sig av sina recept. Anneli, som har lång erfarenhet från restaurangkök, är förbundets receptguru. Hennes recept är goda, kluriga och inte svåra att göra. Inspiration hämtar hon bland annat från den egna odlingen.

Recept från Koloniträdgården 3 2012

Kronärtskocka
4 portioner

4 stycken kronärtskockor
8 skivor citron
Dessutom behövs ett snöre

Bind ihop skockan med en citronskiva ovanpå och en i botten, för att skockan inte ska missfärgas.
Koka upp välsaltat vatten i en stor kastrull, lägg ner skockorna och låt dem koka
tills du kan dra av ett blad. Koktiden är ca 50 minuter. Tag upp skockorna med en hålslev, lägg på hushållspapper för att torka, klipp bort snöret och kasta citronskivorna.
Serveras med dill- och citronsmör.

Dill- och citronsmör
400 gr rumstempererat smör
½ msk Rivet citronskal
1 ½ msk färskpressad citron
1 tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
4 msk finhackad dill

Lägg smöret i en matberedare med visp. Torka av citronen med fuktat papper, riv citronskalet på fina sidan av rivjärnet så det blir ½ matsked skal, pressa citronen, blanda ner detta i smöret tillsammans salt och malen svartpeppar, vispa så smöret blir vitt. Blanda till sist ner den finhackade dillen.

Bön- och fetaost sallad
4 portioner

4 dl kokta bönor
2 msk finhacka dill
2 msk finhackad gräslök
4 matskedar finhackad rödlök
1 ½ matskedar italiensk salladskrydda
1 dl rapsolja
200 gram fetaost
10 cocktailtomater
sallad ex ruccola eller bladspenat

Blanda dina kokta favoritbönor i en skål, tillsammans med finhackad dill, finhackad gräslök och rödlök. Ha i italiensk salladskrydda och rapsolja och rör runt. Innan servering smula ner fetaost och dela på cocktailtomaterna, blanda ner dessa tillsammans med bladspenat, ruccola eller någon annan salladssort.

Raggmunk med Zucchini
4 portioner

3 stycken zucchini/squash
1 ägg,
5 dl standardmjölk
1 tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
2 dl vetemjöl

Grovriv zucchinin, men inte kärnhuset.
Vispa ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar. Pudra ner vetemjölet
så det blir en smet, blanda ner zucchinin, rör om.

Stek detta i en stekpanna med margarin, antingen små eller stora plättar
Servera med creame fraiche, stenbitsrom (löjrom), grillad sparris och hårt stekt bacon.

Dillpesto med salta jordnötter

200 gr grovhackad dill med stjälkar
20 gr saltade jordnötter
10 gr skalade sötmandlar
150 gr fin riven prästost eller Wästerbottenost
2 st vitlöksklyftor
1 dl rapsolja
2 msk olivolja
salt och malen peppar efter smak

Lägg dillen, jordnötterna, sötmandeln, vitlöken i matberedaren, mixa ihop detta med olivoljan och hälften av rapsoljan, lägg i osten, häll i resten av rapsolja mixa ihop, smaka av, om det behövs lägg till salt, peppar eller mer vitlök

Lägges i en burk med tättslutande lock och förvaras i kyl.

Fläderdoftande jordgubbsdrink
till 4 celter glas

300 gr frysta jordgubbar
1½ deciliter koncentrerad flädersaft
2 matskedar citronvodka
Mineralvatten eller Sprite

Mixa de frysta jordgubbarna tillsammans med den koncentrerade flädersaften till en slät konsistens, tillsätt citronvodkan. Rör om, häll upp till hälften av glasen fyll upp glasen antingen med mineralvatten eller Sprite.

Stekta bondbönor med gul cous-cous
4 portioner

12 st bondbönor
½ zucchini
1 stor paprika
1 stor morot
6 salladslökar
2 msk italiensk salladskrydda
salt
malen svartpeppar
cous-cous

Gör cous-cous efter receptet på paketet men häll i ½ matsked gurkmeja
i det varma vattnet.

Skala bondbönorna, skär zucchinin på mitten och på mitten igen, skär den sedan i skivor. Skär paprikan på mitten, ta ur kärnhuset, dela paprikan i stora bitar. Dela moroten på längden och skär i skivor. Salladslökarna delas på mitten, bladsten skäres fint och sparas till garneringen.

Detta steks i en matsked rapsolja till dessa har fått en fin färg och ställs åt sidan.
När cous-cousen är klar rör försiktigt med en gaffel så det blir luftigt, blanda ner italiensk salladskrydda, lite salt & lite malen svartpeppar. Smaka!

Vänd ner det stekta grönsakerna och den finhackade salladslökblasten i
Cous-cousen.

Serveras med tzatziki.

Tzatziki
4 portioner

½ l naturell matlagnings yoghurt
1 slanggurka
1 msk salt
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk malen svartpeppar
1 ½ tsk olivolja
1 msk rödvinsvinäger

Lägg yoghurten i en skål, grovriv slanggurkan, blanda runt i saltet, lägg detta i en handduk i en sil och låt det dra så all vätska kommer bort, efter ca 10 minuter krama ur vätskan ur gurkan, häll ut spadet.

Blanda ner gurkan i yoghurten och rör om, riv vitlöksklyftorna på den fina sidan av rivjärnet och blanda i yoghurten tillsammans med malen svartpeppar, salt och rödvinsvinäger, rör om och smaka.

Recept från Koloniträdgården 2 2012

Paj med mangold, soltorkade tomater och purjolök med fetaoströra
6 portioner

Deg:
2 deciliter vetemjöl
½ deciliter grahamsmjöl
½ kryddmått svartpeppar
75 gram smör (rumsvarmt)
1 ägg

Fyllning:
300 gram fryst mangold, tinad och utan vätska
1 purjolök i skivor
3 deciliter mjölk
½ tesked salt
½ kryddmått riven eller mald muskotnöt
1 kryddmått svartpeppar
3 ägg
2 matskedar mixade soltorkade tomater

Gör såhär:
Blanda de bägge mjölsorterna med peppar. Tillsätt sedan smöret och efter det ägget som arbetas in i degen.
Tryck ut degen i en form (helst med löstagbar kant), och ställ kallt i en halvtimme. Sätt på ugnen.
Hacka mangolden, skiva purjolöken och stek det snabbt med 1 matsked rapsolja, låt det svalna.
Picka pajen och grädda den i 10 minuter.
Vispa ihop stanningen med ägg, mjölk, kryddor och den soltorkade tomatmixen.
Lägg i mangolden och purjolöken jämt i formen, häll över stanningen,
Grädda i cirka 40 minuter.

Fetaoströra
2 paket fetaost
4 matskedar crème fraiche
1 kryddmått grovmalen svartpeppar
1 riven vitlöksklyfta
Hackad dill och timjan

Gör såhär:
Smula ner fetaosten i en bunke. Tillsätt crème fraiche, vitlök och svartpeppar. Rör om. Garnera med dill och timjan.

Hommus på kidneybönor
4 portioner

1 burk kidneybönor, spara spadet
1 vitlöksklyfta
½ matskedar pressad citron
1 matsked rapsolja
½ matsked olivolja
½ matsked färsk eller torkad oregano
1 kryddmått malen svartpeppar

Tillagning:
Mixa ihop allt till en slät massa, späd eventuellt med lite spad från kidneybönorna om
konsistensen blir för fast.

Zucchini & spenat soppa med crème fraiche
4 portioner

1 kilo zucchini (squash)
250 gram frusen spenat
1,2liter grönsaksbuljong
1dl matlagningsgrädde
1tsk sellerisalt
½ tsk malen svartpeppar
Crème fraiche

Gör såhär:
Skala och tärna och ta bort kärnorna i zucchinin, fräs den i lite smör, låt den kallna. Krama ur vätskan i spenaten.

Lägg zucchini och spenat i en kastrull och häll på buljongen. Rör om och
koka upp. Minska värmen något och låt det sjuda i cirka 15 minuter. Ta sedan av kastrullen från värmen.
Mixa soppan med mixerstav eller i en blender, häll i sellerisaltet och pepparn och smaka av. Vispa slutligen i matlagningsgrädden.
Serveras varm eller kall med en klick crème fraiche ovanpå.

Recept från Koloniträdgården 1 2012

Lax i folie med ört- & löktäcke
4 portioner

4 laxbitar
1 lime
50 gram smör
1 deciliter purjolök i skivor
½ gul lök och ½ rödlök
10 gram dill och 10 gram persilja
2 deciliter rapsolja
Salt och malen svartpeppar

Mixa den gula och röda löken, med örterna och oljan i en skål. Pressa i limen och rör om, smaka av med salt och peppar.

Lägg upp 4 bitar folie, stora nog att vika till paket runt laxbiten. Lägg ¼ av smöret i mitten i en linje på varje foliebit. Lägg på laxbiten, fördela lök- och örtröran ovanpå, lägg skivad purjolök överst.
Vik ihop folien till ett tätt paket. Placera paketet på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugn i 225 grader i cirka 25 minuter, använd en stekspade att flytta över från plåt till tallrik.
Serveras med potatis eller bulgur.

Marinerade vaxbönor med senaps vinegrette
4 portioner

300 gram vaxbönor
100 gram bondbönor utan skida
1 rödlök skivad
3 matskedar rostade sesamfrön
10 delade cocktailtomater
2 matskedar hackad dill och timjan
Blanda ihop ingredienserna och ha sedan i senapsvinegrette, som mixas ihop av:

1 matsked slottssenap
1 tesked strösocker
2 tesked rödvinsvinäger
2 deciliter rapsolja

Låt vaxbönorna stå och dra minst 30 minuter innan servering.

Tapas på gröna ärtor

250 gram gröna ärtor
1 vitlöksklyfta
2 matsked rapsolja
1 matsked olivolja
Mixas till en slät massa och serveras på rostat eller stekt bröd

Svartvinbärspannacotta
4 portioner

4 gelantinblad
3 deciliter matlagningsgrädde
2 matskedar strösocker
1 vaniljstång
2 deciliter koncentrerad svartvinbärssaft

Lägg gelantinbladen i kallt vatten tills de blir mjukt.

Vispa ihop matlagningsgrädden med strösockret,
dela en vaniljstång skrapa ur innehållet och lägg med skrapet
och stången i grädden, vispa i svartvinbärssaften.
Koka upp, ta bort kastrullen från plattan, plocka upp vaniljstången
Krama ur gelantinbladen, lägg ner dem i grädden och rör om.
Häll upp smeten i 4 glas och ställ in i kylen minst i 3 timmar.
Garnera med bär och frukt.

Halloncheesecake
10 bitar

3 ägg
1 deciliter strösocker
200 gram Philadelphiaost
3 deciliter grädde
100 gram vit choklad
2 deciliter hallon

Separera äggvitan och gulan, vispa äggvitan till ett hårt skum.

Vispa äggulor och socker till en pösig smet, blanda ner Philadelphiaosten.
Hacka chokladen grovt, vispa grädden hårt, blandas ner i smeten
tillsammans med hallonen. Vänd ner äggvitan.
Häll upp det i en form med löstagbara kanter.

Frys i minst 4 timmar.
Ta ur cheesecaken ur frysen cirka 20 minuter innan den ska serveras, ta bort kanten och servera med hallon och citronmeliss.

 


Recept från Koloniträdgården 5 2011

Gratinerad purjolök
6 Portioner

5 medelstora purjolökar
2dl riven gratängost
1/2dl riven parmesanost
50gr Cevréost 
4 msk ströbröd 
45 g smör eller margarin 

Gör såhär:
Sätt ugnen på 250°

Ansa och skölj purjolöken Skär den i cirka 10 cm långa bitar

Koka purjolöken nästan mjuk i lättsaltat vatten 5-10 minuter. Tiden beror på hur grov löken är

Låt purjolöken rinna av väl innan den läggs i en smord ugnssäker form

Blanda ihop gratängost och ströbröd i en skål, strö först över parmesanosten sen smula över cevréosten. Lägg på gratängosten med ströbrödet, överst små klickar med smör

Gratinera på galler mitt i ugnen tills gratängen fått fin färg, cirka 10-15 min.

Rödlöksmarmelad
6 portioner

Ingredienser:
4 stora rödlökar ca 400gr
25 gr smör
1/2dl flytande honung(tips: olja decilitermåttet först, då fastnar inte honungen)
1dl torrt rödvin
1 1/2dl (koncentrerad) svartvinbärssaft
malen svartpeppar
salt
Gör så här:
Skala och skiva löken tunt, smält matfett i en stekpanna och lägg i löken.
Häll över honungen och låt det fräsas ihop, rör i stekpannan hela tiden, minska värmen, häll i vinet och saften låt det småkoka tills största delen av vätskan kokat in i löken, cirka 15-20 minuter, smaka av med salt och peppar.
Låt marmeladen svalna, häll den sedan på rengjorda glasburkar.

Servera den till stekt kött, fågel eller vilt.

Syltade Kantareller
Ca 1 liter inlagd svamp

2 liter rensade kantareller/svamp
2 tsk salt
2 msk citronsaft
2 dl ättikssprit (12%)
3 dl vatten
2 dl Socker
1 bit kanel (3 cm)
3 kryddnejlikor
3 kvistar färsk timjan
2st skivade scharlottenlök
1-2 stora burkar med lock

Gör såhär:

Blanda ättikssprit, vatten, socker, kanel, kryddnejlikor, timjan i en kastrull och koka upp så att sockret har löst sig. Ta av kastrullen från plattan och lägg på locket.

I en ny kastrull lägg kantarellerna, saltet, citronsaften och löken. Koka upp och sjud i 10 minuter. Rör under tiden. Häll detta i den varma lagen och koka upp och låt det sjuda i 5minuter.

Sterilisera burkarna exempelvis gen om att sätta burkarna i ugnen i 120 grader i 10minuter.

Fördela de syltade kantarellerna i burkarna, pressa ihop med en matsked och täck med lagen förslut med lock och låt det kallna. Förvaras svalt och mörkt.

 


 


Trädgårdsrådgivning
Här kan du fråga och även läsa andras frågor och svar från vår expert Ulf Nilsson på odling! Klicka här
Arkiv per kategori