100ar

Vi fyller 100 år 2021 - fira med oss!

Här får du veta mer om vad som händer den 28 augusti. Ta del av alla aktiviteter på koloniföreningarna runt om i landet, vi fyller på och uppdaterar efterhand. Boka in dagen för ett spännande, lärorikt och roligt besök på din närmsta koloniförening >>

2021 fyller Koloniträdgårdsförbundet 100 år. Kolonirörelsen kom till Sverige strax före sekelskiftet och förbundet bildades den 20 augusti 1921. Sen dess har vi jobbat för kolonirörelsens utveckling i hela Sverige. Förbundet vill fira detta tillsammans med er – våra medlemmar.

Förutom att det är roligt att fira hundraåringar, kan vi alla tillsammans använda jubileet till att visa för beslutsfattare och allmänhet allt positivt med koloniområden, inte bara för kolonister, utan för samhället i stort.

Ta del av våra jubileumswebbinarier

Under jubileumsåret 2021 arrangerar vi en serie webminarier – digitala föreläsningar på en rad utvalda ämnen. Det handlar om allt från kolonihistoria, trädgårdsdesign, tomatodling och invasiva främmande växter till jord, beskärning, påverkansarbete och biologisk mångfald. Föreläsningarna är gratis och sänds digitalt så att du lätt kan titta via dator, surfplatta eller mobil. Dessutom kommer de att spelas in så att du kan titta igen i efterhand. Datum för våra jubileumswebinarier hittar du här

Kampanj Koloni älskar träd

Vi fortsätter plantera för biologisk mångfald genom kampanjen ”Koloni älskar träd”. Målet är att tillsammans plantera 2 021 nya träd och buskar fram till Koloniträdgårdens dag den 28 augusti. Vi vill vi visa att koloniområden främjar biologisk mångfald som är ett globalt miljömål som alla kommuner arbetar med. Ett sätt att fira förbundets 100-årsjubileum är att ordna en aktivitet kopplat till trädkampanjen i er förening. Fler tips på jubileumsaktiviteter hittar du längst ner på denna sida.

Koloniträdgårdens dag den 28 augusti 2021

Vi välkomnar alla föreningar att ordna en aktivitet och vara med och fira förbundets 100-årsjubileum! Och samtidigt visa upp er själva. Jubileumsfinalen blir på Koloniträdgårdens dag den 28 augusti 2021 >>

Ladda ner pdf om jubileet

Material och tips till lokala jubileumsaktiviteter hittar du här >>

Ambassadörer!
Vi vill visa upp hur Kolonisverige ser ut idag. För att kunna göra det har vi tagit hjälp av jubileumsambassadörer från regioner och föreningar. Ambassadörerna hjälper oss på kansliet att sprida information om jubileet. De berättar också vad som händer ute i föreningar så att vi kan berätta om det i tidningen, på facebook och här på webben. De hjälper oss också att peppa den egna föreningen/regionen att haka på jubileumsfirandet. Vill du veta mer, kontakta ulrica@koloni.org.

Plantera ett träd och du har inte levt förgäves. Tillsammans kan vi bidra till en stadsmiljö som bättre står emot klimatförändringarna!