Aktiviteter och program 28 augusti

Vi firar med att plantera träd och buskar för de kommande 100 åren och för biologisk mångfald i stadsnära miljöer.
Vi firar jubileet den 28 augusti på Koloniträdgårdens dag med plantering av kulturarvsrabatt, arboretum och äppleträd på Skansen.
Vi firar och uppmärksammar dagen med aktiviteter i våra föreningar över hela landet, för att vi vill bli fler som värnar om det gröna i våra stadsmiljöer och för biologisk mångfald.

Här hittar du alla föreningar på kartan >> 

Vad händer runt om i landet på Koloniträdgårdens dag? Vi firar 100 år och många, många av våra föreningar bjuder in till roliga, spännande och lärorika aktiviteter i sin koloniförening. Hitta den som ligger närmast dig och var med och fira! 

Koloniträdgårdarna på Skansen, Stockholm

Kl. 14.00 planterar Stödföreningens ordförande, Olle Johansson, ett oranieäppelträd på 1920-talslotten. Det blir den sista biten av omgestaltningen av 20-talslotten som pågått under 2020-2021.

På Skansens kolonilotter finns volontärer på plats hela dagen som kan berätta om koloniverksamheten på 1920- och 40-talen med kopplingar till idag.

Dalkarlslidens koloniträdgårdsförening, Skellefteå

Inviger sitt nyplanterade arboretum med 70 träd av 30 olika sorter, har öppna trädgårdar, föredrag om biodling och blomsterängar och visning av konst. Fika finns till försäljning.

Örnsro koloniförening, Örebro

Vinnare av jubileumsplanteringen ”Annas Täppa” som planteras av Ulf Nilsson under dagen. Läs mer om ”Annas Täppa”.

Öppna grindar  mellan 11-16.00 för att fira och uppmärksamma 100 års jubileet. Tipspromenad tema mångfald, kafé och glassförsäljning, bildspel om en historisk tidsresa över Örnsro koloniförening, fotoutställning mm.

Linnéa koloniträdgårdsförening, Bromma

Firar också sitt eget 100-års jubileum med aktiviteter och underhållning av musikanter från Skansen, samt historievandring, utställningar, öppna trädgårdar, blomsterkransbindning, honungsförsäljning mm.

Linnéaodlare kommer att erbjuda besökare ett litet smakprov av Linnéa soppor (grönkål resp tomat), pajer, sylt, gelé, saft, örtteer, örtsalter, lavendelskorpor grönkålchips o.s.v. Välkomna!
Hela programmet >>

Bergshamra koloniförening, Solna

Skördemarknad & jubileumsfirande kl. 12:00 – 15:30, vid föreningsstugan, Bergshamra koloniområde (nära Ålkistan i Södra Bergshamra, Solna)
Läs mer >> Inbjudan till skördemarknad och jubileumsfirande 

Linköpings koloniträdgårdar, Linköping

Ådala planterar åtta rönnar i en cirkel på sin allmänning vid kanalen.
Emmalunda har öppen servering med promenadslinga och information om koloniverksamheten.

Lövsta koloniförening,  Hässelby

Öppen trädgård 11-15.00 med rundvandringar till både Äppelbank, Bigård och Örtagård.
Läs mer >>

Eklundsfältets koloniträdgårdsförening, Södertälje

Klockan 11 – 16  ”Öppen trädgård”. Vi planterar ett jubileumsträd (Blodlönn), tipspromenad både för vuxna och barn med prisutdelning och kafé där det kommer att bjudas på nygräddade våfflor mm. De medlemmar som vill har loppis/försäljning.

Fårölotten,  Piteå

Jubileumsdag för firandet av Koloniträdgårdsförbundet 100 år och Piteå Stad 400 år. Planterar Jubileumsträd! Kommunalpolitiker, kolonister och media kommer att närvara.

Hisingsparkens kolonistugeförening,  Göteborg

Firar jubileet mellan 11-13.00 med tipspromenad, fika, ponnyridning och hinderhoppning mm. 

Västkustens koloniförening, Sibbarp, Malmö

Öppna trädgårdar 13-17.00, tipspromenad, föredrag om ”Koloniområden ur historiskt perspektiv” och ”Koloniträdgårdsförbundets  funktion idag”.

Östra Sommarstaden,  Malmö

Under hela dagen – öppna trädgårdar med fika, loppis, växtförsäljning, hantverk mm. Det blir också livemusik, trollerishow, cirkusskola, Lindyhop och andra danser samt avslutningsvis barndisco.
Se hela programmet här, sid 1 >>  sid 2 >>

Årstafältets koloniområde,  Älvsjö, Stockholm

Höstmarknad 11-14.00
Det kommer finnas café med korv och hembakat fika, försäljning av skörd, sylt, saft mm, lotteri och flera aktiviteter som medicinsk yoga, uppvisning med peruansk dans, trollkarlen Mr. Dannyman, ansiktsmålning, ballongvikning, stenmålning och trekamp. Varmt välkomna!

Södra koloninföreningen  Gävle – inställt pga översvämning

Firar 11-14.00 med Öppen trädgård, föreläsning om biologisk mångfald, blombinding, tipspromenad om växter och café.

Umeå koloniträdgårdsförening, Vadforsen

Firar dagen 10-16.00 med bland annat guidning i odlingsområdet, föreläsning om invasiva växter och pollineringsekologi, sång o musik och servering.
Hela programmet här >>

Steffens Minne, Karlstad 

Firar dagen från kl 15.00 med tipspromenad, servering, anförande om förbundets historia mm. Välkommen!
Läs mer här >>

Koloniträdgårdsföreningen Gubbkärret, Nockebyhov, Bromma

Skördemarknad 11-13.00! Fynda bland allt som trädgården har att bjuda; närodlade grönsaker, bär, blommor och plantor. Lokalproducerad honung. Café med gott fika. Tipsrunda med fina priser. Välkommen till oss!

Mossängens och Elinelunds Sommarstad, Malmö

Här blir det många festligheter, 10-14.00, som öppna trädgårdar, miniseminarier, skördefest, tipspromenad, trädplantering med mera.
Läs hela programmet >>

Älvtomta koloniförening, Örebro

Firar dagen med ”Öppna grindar” mellan kl 12.00 – 16.00. Föredrag om biologisk mångfald, guidade promenader runt området, tipspromenad, fika och underhållning av trubadur.

Kalmar Södra och Norra Koloniträdgårdsförening, Jordgubben samt Berga Koloniträdgårdsförening, Kalmar

Firar dagen med ”Öppna trädgårdar”, kaffeservering och tipspromenader. 

Iris Koloniträdgårdsförening, Bromma

Fira med öppen trädgård hos alla som har en skylt uppsatt på grinden. Varje trädgård kan ha egna aktiviteter som tex. café, loppis, skördemarknad m.m.

Södra Tantolundens koloniträdgårdsförening, Stockholm

Firar 12-14.00 med att bjuda på fika och föredrag på sin festplats längs in på Percy Anhems väg. Boken Tanto 1917 till försäljning och Stella Fare på plats. Vissa lotter öppna för visning.