Cafésamtal torsdagen 25 mars

11.15   Välkommen till vår monter!

11.30   Släpp mångfalden loss det är vår! – om miljödiplomering och biologisk mångfald Annica Paulsson, Falan koloniträdgårdsförening i Falun, pratar om hur de arbetat framgångsrikt med att öka den biologisk mångfalden i sitt område. Thomas Eklund & Helene Karlsson från Erikdalslundens presenterar sin förenings kolonimuseum där de haft en uppskattad utställning om biologisk mångfald i koloniområden.

12.15   Odla tomat – så tänjer du på gränserna och riskerar en större skörd – Om hur man lyckas odla tomater på friland, i kruka, i pallkrage, växthus och inomhus. I 30 år har Farbror Grön brottats med denna växt och lyckats övervinna problem och få stora skördar. Nu ger han sina bästa tips och svarar på dina frågor.

13.00   Sugen på att odla asiatiska smaker? Eva Rönnblom illustratör, trädgårdsexpert och medverkande i Koloniträdgården, berättar och svarar på frågor om hur du odlar wasabi, gurkmeja, taro och ingefära.

14.30   Anna Lindhagen – pionjär och politiker med gröna visionerSuzanne Lindhagen, byggnadsantikvarie, berättar om Anna som under sitt aktiva liv hann starta kolonirörelsen, Naturskyddsföreningen och Skönhetsrådet och sitta i Stadsfullmäktige. Anna Lindhagens Täppa är en minnespark på Södermalm i Stockholm. Mariana Vodovosoff, kolonist, jobbar för att skaka liv i Täppan och berättar om projektet.

15.15   Fika med kolonist: Nyfiken på kompostering? Lotta Durgé, kolonist i Skarpnäck, ger tips och svarar på frågor om hur du komposterar med framgång.

16.00   Livet som kolonist! Örjan Sjödin, förbundsordförande berättar om sitt engagemang för kolonirörelsen, tomatodling och om sitt egna ”Lilla Norrland”.

16.45   Fika med kolonist Blått pigment från gröna blad. Katja Jassey, kolonist i Pungpinan, berättar om indigo och andra färger hon odlar på lotten och hur enkelt du kan göra egen tusch av blommor.

17.30   Fika med kolonist: Jag och mina hönor. Carina Lenngren, kolonist i Skarpnäck berättar om nyttan och nöjet med hönor på kolonin, och ger praktiska tips vad man ska tänka på.

18.30   Hur är det att vara kolonist och odla i förening? Samtala med Helena Westerling och Pierre Gräff, ansvariga för medlemsfrågor på förbundet.

19.30   Slut för idag, vi ses i morgon.

Med reservation för ändringar.

Tips!

Odling av ingefära. Foto: Eva Rönnblom

Odla asiatiska smaker

Eva Rönnbloms samtal om att odla asiatiska smaker. Eva är illustratör, trädgårdsexpert och medverkande i Koloniträdgården, berättar och svarar på frågor om hur du odlar wasabi, gurkmeja, taro och ingefära.

Klockan 13:00 på torsdagen i vår digitala monter