Cafésamtal fredagen 26:e mars

9.45     Välkommen till vår monter!

10.00   Så här gjorde vi – Framgångsrecept för miljödiplomering. Kolonisterna Lovisa Olsson, Älvtomta koloniförening Örebro, Alice Fri, Linnéa Koloniträdgårdsförening Bromma & Kristian Julius, Långholmens koloniträdgårdar Stockholm delar med sig av sina tips och trix för att komma igång med miljödiplomeringen.

10.45   Koloniträdgårdsförbundet 100 år: Vad har det betytt för kolonirörelsen? Och vad betyder det framåt? Helena Westerling och Pierre Gräff, ansvariga för medlemsfrågor på förbundet, berättar och samtalar gärna med dig.

11.30   Hur funkar det här med biologisk mångfald? Ulf Nilsson, förbundets trädgårdsrådgivare, reder ut vad biologisk mångfald handlar om i praktiken och varför det är så viktigt. Självklart tipsar han även om vad du kan göra för att förbättra den i din trädgård.

12.15   Välj rätt växter i plantskolan ‒ Henrik Bodin, trädgårdsrådgivare hos FOR och medverkande i Koloniträdgården, ger tips och visar vad du ska tänka på när du ska välja träd och buskar i plantskolan.

13.00   Fika med kolonist Blått pigment från gröna blad. Katja Jassey, kolonist i Pungpinan, berättar om indigo och andra färger hon odlar på lotten och hur enkelt du kan göra egen tusch av blommor.

13.45   Koloniträdgårdsförbundet +  Skansen = sant! Koloniträdgårdsförbundet och Skansen har ett rikt och mångårigt samarbete. Kom och prata med, och lyssna på, hur det är att vara volontär och kolonist på Skansen, och om det arbete som görs med nygestaltningen av odlingarna på kolonilotten från 1920-talet! Med Carina Henelund volontär/kolonist på Skansen och Marianne Strandin antikvarie för byggnader, trädgård och landskap på Skansen

14.30   Odla ovanliga bär, nötter och frukter. Dante Hellström, skogsträdgårdsodlare och medverkande i Koloniträdgården, berättar om hur du lyckas!

15.15   Fika med kolonister: Om ängar, permakultur och biokol ‒ Hör Maria Ahlén och Margaret Sjöstrand, kolonister från Steffens Minne i Karlstad, berätta om sitt arbete med slåtter av ängar, lie-kurser, odling enligt permakulturens principer och hur de framställer egen biokol. Allt hänger ihop!

16.00 Slut för idag! Vi ses i morgon igen.

 

Med reservation för ändringar.

Tips!

Fika med kolonist Blått pigment från gröna blad. Katja Jassey, kolonist i Pungpinan, berättar om indigo och andra färger hon odlar på lotten och som du enkelt kan göra egen tusch av.

Klockan 13:00 i vår digitala monter.