Förbundet firar 100 år!

Så firade vi 100-årsjubileet på Koloniträdgårdens dag. Här publicerar vi efterhand aktiviteter och händelser från den stora dagen 28 augusti 2021.

Håll också koll under fliken Aktuellt >>

Dalkarlsliden, Skellefteå

Vår generalsekreterare Ulrica Otterling firade jubileum på Dalkarlsliden i Skellefteå. Ulrica säger;

– Har tillbringat en helt underbar dag på Dalkarlsliden koloniområde i Skellefteå. Där firades att Koloniträdgårdsförbundet fyllde 100 år och höjdpunkten på dagen var invigningen av deras nya arboretum där jag var med och planterade ett träd. En tidigare tom gräsyta har fått 70 nya träd och buskar av massor av spännande sorter. Snacka om långsiktig satsning på biologisk mångfald! Solen sken, alla trädgårdar såg fantastiska ut och området var fyllt av glada och supertrevliga kolonister och besökande.

Bergshamra, Solna

Organisationssekreterare Helena Westerling firade i Bergshamra koloniförening. Där var också föreläsaren Mattias Ivarsson berättade om hur en koloniträdgård kunde se ut för 100 år sedan i jämförelse med idag. 

Föreläsningen och sortbestämningen anknöt till vårt hundraårsfirande och kampanjen plantering av träd och buskar. Tom Wall höll i en rundvandring genom området och berättade om föreningens historik. Kerstin Lundin Hagblom, ansvarade och ledde jubileumsfirandet. Föreningen hade servering, naturligtvis med fikabröd bakat av kolonister och flera fritidsodlare sålde växter och plantor.

Bergshamra koloniförenings ordförande Per-Oskar Gundel var med och Linda Cedergren band en bukett till Helena. Jubileumsfirande och skördefest var vad dagen bjöd på, oväntat många som bor i området trotsade vädret och kom till festen. Två av kolonisterna, Pim Martinsson och Lasse Landegren underhöll med sång och musik både om koloniliv och om livet i allmänhet. 

Eklundsfältet, Södertälje

Föreningen firade med att plantera ett jubileumsträd, en prydnadsrönn på föreningens mark. Dessutom var det rundvandring och tipspromenad i området. En mycket trevlig dag!

Gubbkärret, Bromma

Odlingslotterna i Nockebyhov, Bromma firade  med en fantastisk skördemarknad! Skottkärror fyllda med kål, nyplockade blommor, fänkål, lök och egenproducerad honung fanns till försäljning samtidigt som kolonisterna arrangerade tipspromenad, fikaförsäljning och rundvandring för allmänheten.

Barbro Wikman har haft sin lott på 140 kvadrat i 20 år. I år har hon skördat mängder av amerikanska blåbär samt testat att odla potatis i ensilage. I vinter ska hon njuta av äpplena från sitt spaljerade Cox Pomona. ”Det bästa med att ha en odlingslott är att man får göra vad man vill”.

Zeid Andersson skördar pumpa dagen till ära. Hon har haft lott i Rågsved tidigare men trivs bra i Bromma också. Egenodlad gurka, tomater och bönor är det hon njuter av allra mest. ”Det bästa med att ha en odlingslott är att man får komma ut i naturen och odla sin egen mat så mycket det går”.

Linnéa, Bromma

Den miljödiplomerade föreningen firade själv 100-årsjubileum i år, samtidigt som  förbundets bildande. Musikunderhållning, blomsterbindning och avsmakning av goda pajer, soppor och sylter från föreningens odlare stod på programmet. Ordförande Mona Starkman invigningstalade. Ulla Friberg och Aarne Lahna berättade om artinveteringen av den kulturminnesmärka ”Ryssvallen” som finns på området och Irene Nilsson berättade anekdoter från de fina gamla stugorna.