
Annas Täppa, en surrande hyllning till 100 år av odlarglädje
”Annas Täppa” är en tidsresa bland pollinerarvänliga växter från då till nu i en djärv färgskala. Rabatten är en hyllning från oss, som firar 100 år, till Anna Lindhagen, kolonirörelsens moder i Sverige. Vi vill gärna dela med oss av kolonirörelsens odlingsglädje och hoppas att många inspireras att plantera Annas täppa då planteringsskisserna är fria att ta del av och använda för alla som vill.


Med planteringen ”Annas Täppa” vill vi hylla Anna Lindhagen som var en pionjär inom kolonirörelsen i Sverige och som var med och startade förbundet i augusti 1921. Under 1900-talets första decennier var det Anna Lindhagen som utvecklade koloniträdgårdsrörelsen och drev frågan om koloniträdgårdarnas etablering och bevarande i våra städer.
”Annas täppa” är som en tidsresa genom 100 års odlingsglädje, där gamla kulturarvssorter av daglilja, prästkrage och bergnepeta möter modernare sorter av nejlikrot, blodtopp och fingerborgsblomma. Trädgårdskantlöken ’Millenium’, årets perenn 2021, uppmärksammar förbundets jubileumsår.
Anna Lindhagen brann för odling, det gröna och sköna i staden. Därför är det jätteroligt att få lyfta fram henne med den här lysande planteringen, med växter från både förr och nu, som också lockar insekter.

Rabatten är skapad av trädgårdsdesigner Maria Andersson vid Rosendals Trädgård på Djurgården i Stockholm, där hon även arbetar som ansvarig trädgårdsmästare för parken. Maria är också kolonist.
‒ Jag har velat göra en rabatt som är lekfull, vänlig och lite flirtig, men som samtidigt står stolt och rakryggad. Formerna leker med varandra och där finns allt från blom-blommor till spiror och vävarväxter, säger Maria Andersson.
Färgskalan är harmonisk, men också djärv med en blandning av orange och rosa, fint kontrasterade av blåviolett och med lite vitt som en oväntad inhoppare. Fjärilar och bin välkomnas till jubileumsrabatten, från tidig vår till sen höst, av attraktiva och pollinerarvänliga vårlökar och perenner.
Många av växterna håller formen fint även under vintern och ger karaktär till trädgården med sina ståndare och frökapslar, samtidigt som de skyddar sina egna rötter och skapar skydd för övervintrande fauna. Tuvröret är lika vackert på sommaren som under vintern med frost i de torkade axen.
‒ Klipp inte ner växterna på hösten, utan vänta till våren. Återanvänd som täckmaterial eller finfördela till jordförbättring, råder Maria Andersson.

Både Koloniträdgårdsförbundet och Stiftelsen Rosendals trädgård brinner för det gröna i staden och är glada över att tillsammans ha tagit fram en plantering som många kan få ta del av. Alla är välkomna att plantera och inspireras av ”Annas täppa”; kolonister, trädgårdsälskare, koloniföreningar, kommuner etc. Jätteroligt om den kan sprida glädje bland både människor och insekter runtom i landet.
100-årsjubileum på Koloniträdgårdens dag den 28 augusti
För att ytterligare fira 100-årsjubileet har koloniföreningarna kunnat delta i en tävling för att vinna hela planteringen ”Annas Täppa”. 1:a pris är inte bara alla växter utan också att få dem planterade av Ulf Nilsson, trädgårdstrådgivare på Koloniträdgårdsförbundet, den 28 augusti sker planteringen. Vinnaren kommer att meddelas under sommaren.

Kort om Anna Lindhagen
Anna Lindhagen var pionjär inom koloniträdgårdsrörelsen i Sverige i början av 1900-talet. I augusti 1921 grundade hon Koloniträdgårdsförbundet tillsammans med bland annat Anna Åbergsson. Hon var dessutom med och startade Naturskyddsföreningen, Rädda barnen och Skönhetsrådet i Stockholm samt var en få kvinnliga politiker i Stockholm vid denna tid.
Inför plantering av Annas Täppa
I full storlek är planteringens yta 1,4 x 5 meter. Antalet växter i listan nedan är baserat på denna storlek. Beteckningarna på skissen är de två första bokstäverna i respektive växts latinska namn. I växtlistan så ser du vilka som hör ihop, GE är Geum Hybridnejlikrot etc. Hur de är tänkta att placeras framgår av planteringsplanen.
Originalplanen för Annas täppa har höga växter längs den ena långsidan och lägre längs den andra. Lämplig placering är därför mot en vägg eller en häck. Vid placering på en mer öppen yta kan de högre växterna byta plats med lägre växter i mitten av planteringen i kombination med att antalet höga respektive lägre växter kan behöva justeras något.
Den som önskar plantera på en mindre yta kan välja att utgå från ett avsnitt av planteringsplanen, eller att låta sig inspireras av växterna och göra en egen version av Annas Täppa.
Välj en plats i sol/halvsol, om möjligt utan rotogräs och med väldränerad jord. Jordförbättra vid behov med barkmull och gärna med biokol. Vid plantering på våren, grundsgödsla jorden. Finns rotogräs kan en lösning vara att efter plantering täcka jorden runt växterna med ett lager tidningar och att sedan dölja dessa med täckbark.
Växtlista
Perenner
Al Allium ’Millenium’ Trädgårdskantlök – Årets perenn 2021; bra kantväxt med lång blomning och formfast växtsätt. Omtyckt av fjärilar. Ca 30 cm hög. 7 st
As Astrantia major ’Roma’ Stjärnflocka – favoritsort av stjärnflocka med lång blomning. Bra pollinerarväxt. Ca 60 cm hög. 6 st
Ca Calamagrostis acutiflora ’Karl Foerster’ Tuvrör – ett snabbt och stadigt gräs för sol till halvskugga som klarar det mesta. 120-150 cm hög. 5 st
Di Digitalis ferruginea ’Gigantea’ Brun fingerborgsblomma – ett ståtligt utropstecken i rabatten, omtyckt av bin och humlor. Ca 130 cm hög. 3 st
Ge Geum ’Mai Tai’ Hybridnejlikrot – En populär sort med aprikosfärgade blommor. Fin snittblomma. Ca 40 cm hög. 5 st
He Hemerocallis fulva ’Frösvidal’, Rödbrun daglilja – Grönt Kulturarv; Ca 90 cm hög. 4 st
Hy Hylotelephium ’Jose Aubergine’ Kärleksört – djupt mörkröd och mörkbladig kärleksört med blomning augusti-september. Ca 40 cm hög. 5 st
Le Leucanthemum ’Bröllposgåvan’ Jättepräskrage, Grönt Kulturarv – robust och långblommande prästkrage med stor blomma. Ca 100 cm hög. 5 st
Ne Nepeta racemosa ’Linghem’ Bergnepeta, Grönt Kulturarv – fantastisk kantväxt älskad av pollinerare. Klipp ner direkt efter blomning för ytterligare flor. Ca 35 cm hög. 6 st
Sa Sanguisorba officinalis ’Pink Tanna’, med luftigt växtsätt och skojiga mörkröda ovala bollar till blommor – 6 st
Vårlökar (blandas och kastas försiktigt ut i rabatten för slumpvis placering)
Crocus tommasinianus ’Roseus’ Snökrokus – blommar mars-april, höjd ca 8 cm.
Fritillaria imperialis ’Brahms’ Kejsarkrona – blommar maj, höjd ca 70 cm.
Hyacinthus ’Gypsy Queen’ Hyacint – blommar mars-april, höjd ca 25 cm.
Lilium martagon ’Orange Marmalade’ Kroll-lilja – blommar juni, höjd ca 80 cm.
Muscari latifolium Bredbladig pärlhyacint – blommar maj, höjd 20-30 cm.
Narcissus poeticus ‘Actaea’ Pingstlilja – blommar april-maj, höjd 40-50 cm
Tulipa ’Ester’ Tulpan – Grönt Kulturarv; alternativ med liknande färg kan väljas.
Tulipa ’Södra Öland’ Tulpan – Grönt Kulturarv; alternativ med liknande färg kan väljas.
Fakta Grönt Kulturarv
Under varumärket Grönt kulturarv® lanseras och saluförs äldre kulturväxtsorter som samlats in genom Programmet för odlad mångfald, Pom. Sortimentet består av frukt, rosor, perenner, träd, prydnadslökar, köksväxter och krukväxter. Sorterna är odlade i Sverige före 1940, 1950 eller 1960 beroende på växtslag och har en väl dokumenterad historia.