Den 28 augusti fyller Koloniträdgårdsförbundet 100 år, det är värt att fira! Hur vill du fira?
Att berätta för alla i din omgivning hur kul du tycker det är att ha en kolonilott, det är ett sätt att fira. Att tillsammans bjuda in till spännande aktiviteter och roliga upptåg, det är ett sätt att nå ut till de som ännu inte upptäckt fördelarna med alla oss kolonister. Att vi inte bara är kolonister för vår egen skull utan också för den biologiska mångfalden.
Nedan följer några förslag på vad ni i er förening kan bjuda in till, för att fira den 28 augusti.
Stort lycka till!
1. Träd- och buskplantering
Ni som planerar att plantera ett träd eller buske i år, gör det den 28 augusti. Eller dokumentera din plantering för att visa upp den dagen. Har ni i föreningen bra kontakt med en politiker eller någon som är lite känd? Bjud in den/dem tillsammans med många anda, Dokumentera med bilder och/eller film och dela i sociala medier, om ok med dem som är med.
2. Vandringar
Det blir också väldigt trevligt med en inbjudan till allmänhet, tjänstemän och politiker för en rundvandring i koloniområdet, då man kan sprida kunskap om biologisk mångfald och koloniträdgårdarnas historia. Visa gruppen och hjälp dem att se och leta efter träd, fåglar, insekter och olika växter. Har du en ambassadör i din förening? Ta hjälp av den personen för mer information och underlag.
Tips för vandringar på Koloniområdet
3. Upptäck en koloniträdgård
Ett annat sätt att låta andra upptäcka er förening, är att bjuda in till tipspromenad eller artbingo i koloniområdet.
Här kan du ladda ner 10 frågor (och svar) om biologisk mångfald att användas till tipspromenad.
Här finns artbingo-brickor klara att använda, med växter, fåglar och fjärilar.
Här finns även en knoppbingo
Att ordna en egen trädbingo eller buskbingo är ganska lätt. Fina bladbilder går att hitta på internet, några arter som är ganska enkla att känna igen är lönn, rönn, ek, lind, hassel, björk, bok, äpple, robinia, vinbär, aronia, körsbär, vindruva, fläder, ros, oxel, syrén, häggmispel, oxbär, spirea, avenbok eller välj de sorter som är aktuella i ditt område.
Upplägget är enkelt. Ta med din ”bingobricka” med träd eller buskar ut i naturen, antingen utskriven eller i din mobil eller på en surfplatta. Sätt ett kryss för de arter som du ser, om du vill, ropa bingo när du fyllt en bricka eller en rad. Naturen är såklart spännande även utan bingobrickor, men för alla som gillar ett tävlings- eller spänningsmoment kan en artbingo vara en extra lockelse. Det är inte minst ett bra sätt att lära ut kunskap om arter och ett perfekt sätt att uppleva naturen tillsammans med barn.
4. Öppen trädgård eller skördemarknad
Bjud in till visning av koloniträdgårdar och odlingslotter. Skördemarknad ska ske med avstånd och handsprit tillgängligt.
Läs mer >>
5. Geocaching – gå på skattjakt
Placera en cach på ditt koloniområde med information om platsen på geocaching.com.
Läs mer om Geocaching
6. Plantera en jubileumsrabatt eller anlägg en äng
Att ha en äng i trädgården har blivit allt mer populärt och hösten är en bra tid att sätta igång. En äng är både lättskött och en viktig insats som en av våra mest artrika miljöer. Välj växter som gynnar pollinerare hela säsongen.
Så här gör du >>
7. Workshop utomhus
Exempel på spännande aktiviteter att låta besökare ta del av den 28 augusti är att bygga ett insektshotell, bygga en kompostbehållare och att låta dem ta sticklingar. Se mer information under respektive länk
8. Inventera antalet buskar och träd
Hur många träd eller buskar finns i ditt koloniområde? Kan ni göra en förteckning och artbestämma sorter


1. Träd- och buskplantering

2. Vandring i koloniområdet

3. Ordna en egen trädbingo

4. Bjud in till skördemarknad

5. Gå på skattjakt – geocaching

6. Plantera en jubileumsrabatt eller anlägg en äng

7. Workshop utomhus, bygg ett insektshotell

8. Inventera antalet buskar och träd
