Kolonipodden

Bi och gurkört.

Välkommen till Kolonipodden, här kan du lyssna på samtal som rör kolonilivet, biologisk mångfald och hållbarhet. Lyssna på reportage om odling och om koloniträdgårdarnas plats i staden. Vi pratar stadsbyggnad, social hållbarhet, hälsa och gemenskap. Du kan också hänga med på våra möten med kolonister, trädgårdsprofiler, forskare och andra spännande personer.

Premiäravsnittet utspelar sig på kolonisten och trädgårdsjournalisten Lena Israelssons kolonilott. 

Kolonipodden är poddversionen av tidningen Koloniträdgården och produceras av Ulrika Flodin Furås och leds av Johanna Uhr och Ulrika Flodin Furås. Kolonipodden finns där poddar finns.

Lena Israelsson gör egen jord pyralider

Kolonipodden besöker Lena Israelsson på hennes kolonilott för att prata om att göra egen jord, hennes kamp för att få bort bekämpningsmedel som innehåller pyralider och om kolonilivet. 

Lyssna här

De pyralidrapporter Lena nämner finns på Pyralidstopp.nu

#2 Vi träffar Lars Ring

Kolonipodden har träffat Lars Ring, kolonist på odlingslottsområdet Söderbrunn som är Stockholms äldsta bevarade koloniträdgårdsområde och startades 1906. Vi pratar om platsens själ och om att förvalta ett gammalt koloniområde, att vara en i raden av kolonister. Vi frågar oss hur vi förvaltar våra koloniområden och vilken funktion fyller koloniträdgårdarna idag? Lars och hans sambo Jan Rundgren har skapat en fantastisk koloniträdgård med många blinkningar till historien. Här är finns massor av detaljer och spännande trädgårdsrum. Lars berättar om några av sina inspirationskällor och han reflekterar över uppdraget att vara ordförande i Söderbrunns koloniförening.  

Lyssna här

Blir du nyfiken på Lars Ring och Jan Rundgrens bok Växtriket som handlar om deras kolonilott, så kan du köpa den via Koloniträdgårdsförbundet, mejla: kansli@koloni.org 

 

 

Kolonipodden besöker trädgårdsjournalisten Eva Rönnbloms trädgård som är proppfull med medelhavsväxter och där det pågår allehanda trädgårdsprojekt. I podden delar Eva med sig av sin odlingsfilosofi och berättar hon om hur hon sköter dem och om olika växter och svampar som hon odlar. Eva är mångårig medarbetare i tidningen Koloniträdgården.

Lyssna här

Hella Nathorst-Böös

#4 Vi träffar Hella Nathorst-Böös

Vid en ödetomt på Stigberget i Stockholm har Kolonipodden stämt träff med författaren Hella Nathorst-Böös för att prata om läkeörter, jordemödrar och inte minst om 1600-talets häxprocesser. Hella berättar också om Malin Matsdotter som var den sista den sista av de anklagade för häxerier som avrättades. Och vi får veta en hel del om humle och om ölets betydelse i gamla tider och om funderingar kring varför intresset för läkeörter ökat på senare tid, med mera. Hella har skrivit flera böcker på häxa- och läkeörtstema, den första i bokserien är Häxans trädgård. Välkommen till en spännande podd.

Lyssna här

#5 Vi möter Elin Unnes

Krister Nyström och Elin Unnes

Kolonipodden möter Elin Unnes och gör ett besök i Krister Nyströms magiska koloniträdgård.
Elin Unnes tycker att koloniträdgårdsodling påminner om punken, det betydelsefullaste är inte att vara bäst på att odla, utan det viktigaste är att hitta sin egen odlingsstil. I Kolonipodden pratar vi bland annat om vad som är koloniträdgårdarnas själ och tar en promenad i Södra Årstalundens koloniområde där vi hälsar på hos kolonisten Krister Nyström i hans fantastiska koloniträdgård.

Elin är förtjust i samspelet mellan växter och människor, de gåvor eller tjänster och gentjänster vi ger varandra. Blommor som utsöndrar doft som vi kan njuta av, medan blommorna som doftar hoppas att pollinatörerna ska komma. Äppelträdet som ger oss frukt och hoppas på att vi ska gödsla och pyssla om det.
-Det detta samspel som gör att jag faller pladask för trädgård, säger Elin, som nyligen lämnat sin mångåriga kolonilott och skaffat ett hus där en ny trädgård ska skapas.

Lyssna här

#6 Besöker Johannes Wätterbäck

Johannes Wätterbäck

Kolonipodden besöker Johannes Wätterbäck – Farbror Grön, i hans skogsträdgård långt inne i de djupa Sörmlandskogarna. Vi pratar odling, skogsträdgård, svampodling och svampplockning. Och Johannes lagar en lunch på nyskördade potatisar och nyplockad svamp. Johannes mångårig medverkande i tidningen Koloniträdgården.

Lyssna här