Kolonipodden

Bi och gurkört.

Välkommen till Kolonipodden, här kan du lyssna på samtal som rör kolonilivet, biologisk mångfald och hållbarhet. Lyssna på reportage om odling och om koloniträdgårdarnas plats i staden. Vi pratar stadsbyggnad, social hållbarhet, hälsa och gemenskap. Du kan också hänga med på våra möten med kolonister, trädgårdsprofiler, forskare och andra spännande personer.

Premiäravsnittet utspelar sig på kolonisten och trädgårdsjournalisten Lena Israelssons kolonilott. 

Kolonipodden är poddversionen av tidningen Koloniträdgården och produceras av Ulrika Flodin Furås och leds av Johanna Uhr och Ulrika Flodin Furås. Kolonipodden finns där poddar finns.

Lena Israelsson gör egen jord pyralider

Kolonipodden besöker Lena Israelsson på hennes kolonilott för att prata om att göra egen jord, hennes kamp för att få bort bekämpningsmedel som innehåller pyralider och om kolonilivet. 

Lyssna här

De pyralidrapporter Lena nämner finns på Pyralidstopp.nu

#2 Vi träffar Lars Ring

Kolonipodden har träffat Lars Ring, kolonist på odlingslottsområdet Söderbrunn som är Stockholms äldsta bevarade koloniträdgårdsområde och startades 1906. Vi pratar om platsens själ och om att förvalta ett gammalt koloniområde, att vara en i raden av kolonister. Vi frågar oss hur vi förvaltar våra koloniområden och vilken funktion fyller koloniträdgårdarna idag? Lars och hans sambo Jan Rundgren har skapat en fantastisk koloniträdgård med många blinkningar till historien. Här är finns massor av detaljer och spännande trädgårdsrum. Lars berättar om några av sina inspirationskällor och han reflekterar över uppdraget att vara ordförande i Söderbrunns koloniförening.  

Lyssna här

Blir du nyfiken på Lars Ring och Jan Rundgrens bok Växtriket som handlar om deras kolonilott, så kan du köpa den via Koloniträdgårdsförbundet, mejla: kansli@koloni.org 

 

 

Kolonipodden besöker trädgårdsjournalisten Eva Rönnbloms trädgård som är proppfull med medelhavsväxter och där det pågår allehanda trädgårdsprojekt. I podden delar Eva med sig av sin odlingsfilosofi och berättar hon om hur hon sköter dem och om olika växter och svampar som hon odlar. Eva är mångårig medarbetare i tidningen Koloniträdgården.

Lyssna här

Hella Nathorst-Böös

#4 Vi träffar Hella Nathorst-Böös

Vid en ödetomt på Stigberget i Stockholm har Kolonipodden stämt träff med författaren Hella Nathorst-Böös för att prata om läkeörter, jordemödrar och inte minst om 1600-talets häxprocesser. Hella berättar också om Malin Matsdotter som var den sista den sista av de anklagade för häxerier som avrättades. Och vi får veta en hel del om humle och om ölets betydelse i gamla tider och om funderingar kring varför intresset för läkeörter ökat på senare tid, med mera. Hella har skrivit flera böcker på häxa- och läkeörtstema, den första i bokserien är Häxans trädgård. Välkommen till en spännande podd.

Lyssna här