Om oss i media

28 aug 2021

Folkbladet

Firar sitt nya arboretum på Koloniträdgårdens dag

Den vackra trädlunden består av ett 70-tal träd och buskar av 30 olika sorter på föreningens mark.

– Vi vill skapa en miljö för ökad biologisk mångfald där insekter, fåglar och även människor kommer att trivas, säger föreningens ordförande Lena Holmström.

28 aug 2021

Dagens Nyheter

Odlingsboom i Stockholm – tusentals köar för kolonilott

Trots att tusentals stockholmare köar för en kolonilott planerar kommunen inga nya. I stället erbjuds gratis mark för att stadsodla i pallkrage – men hittills har ingen anmält intresse.

26 aug 2021

Dagens Nyheter

Stockholms äldsta kolonilotter firar jubileum

Eriksdalslunden hoppas på mycket folk till jubileumsfesten, trots att väderutsikterna inte är de bästa. Eriksdalslundens förening firar 115 år, men det är inte enda anledningen att fira – i år fyller dessutom Koloniträdgårdsförbundet 100 år …

Kolla in föreningen närmast dig, vad händer på lördag 28 augusti >>

23 aug 2021

SVT Morgonstudio

Odlingsboom, intresset större än någonsin
Intervju med Ulrica Otterling och kolonist Anneli på Solängen koloniförening

Start 01:53:37 i programmet

En explosion av intresse för att skaffa kolonilott säger Annelie och Magnus på Solängens koloniförening i Södertälje och generalsekreterare Ulrica Otterling. Många har upptäckt att man mår bra när man stoppar fingrarna i jorden

Kolla in föreningen närmast dig, vad händer på lördag 28 augusti >>

21 augusti 2021

MittiSolna

Dags för första skördefesten i Bergshamra

Bergshamra koloniförening har funnits i 102 år – nu är det äntligen dags för första skördefesten. Allmänheten är välkommen och får chansen att handla frukt och grönt, men också att fika ”hemma” hos en kolonist.

20 augusti 2021

Dagens Nyheter

Odlare i Stockholm spårade gifter i lokalt gödsel – nu används deras avslöjande för att påverka EU

Odlarna i Pungpinan fick missbildade grödor och började undersöka varför. Nu visar analyser att stallgödseln innehåller höga halter av bekämpningsmedel ….

Artikeln är låst, men här finns en länk där du kan läsa hela >>

31 juli 2021

Sveriges Radio

Vikten av en koloniträdgård och sensommarens insekter

Naturmorgons reporter Lena Näslund träffar Katja Jassey, ordförande i Stockholms koloniträdgårdar och Christian Julius från Långholmens koloniträdgårdar.

31 juli 2021

Svt Nyheter

Kolonilottsfeber i Sverige – föreningar vittnar om långa köer

Kolonilotter blir allt mer populära och kolonistugor fortsätter att stiga i pris under pandemin. I Sverige har efterfrågan på både odlings- och stuglotter växt under pandemin.

20 juli 2021

Förmiddag i P4 Stockholm

Koloniträdgårdars betydelse för 100 år sedan och idag
Katja Jassey, ordförande i Stockholms Koloniträdgårdar, från sin odlingslott i Pungpinans koloniområde. Ett strålande inslag apropå att förbundet fyller 100 år och att denna livskraftiga rörelse behövs minst lika mycket i dag. 
Cirka 21 min in i programmet.

9 juli 2021

P4 Stockholm

Annas Täppa, plantering döpt efter Anna Lindhagen
Jubileumsplanteringen ’Annas täppa’ är designad av Maria Andersson, kolonist och trädgårdsdesigner. Inslaget spelades in på Rosendalsträdgård där Maria jobbar. Medverkar gör även Koloniträdgårdens redaktör Ulrika Flodin Furås. Rabatten Annas Täppa är döpt efter Anna Lindhagen, en pionjär inom koloniträdgårdsrörelsen vid 1900-talets början.
Inslaget är 2:13:20 in i programmet.

7 juni 2021

Mariestadstidningen

En grön oas för Mariestadsborna
– Jag tror att odlingsintresset är på uppgång. Att det är en växande trend, i samband med att äta vegetariskt och värna om miljön, säger Janne Larsson, styrelsemedlem i Västerängs koloniförening. 

4 juni 2021

Folkbladet

Ökat intresse för kolonilotter, ett otroligt uppsving
Koloniträdgårdsförbundet firar 100 år. Samtidigt är intresset för kolonilotter kanske större än någonsin. ”Man får en fin gemenskap. Det har nog många som levt isolerade längtat efter”, säger Laila Kellgren som är ordförande i Fyrbys koloniförening.
 

6 april 2021

P4 Stockholm

Kolonisternas utmaning: ska massplantera 2021 träd
Det handlar om nyttan av koloniområden i staden, vad vi tillför för miljön och klimatet”, säger Helena Westerling från Koloniträdgårdsförbundet. 6 april 2021