Recept
Här finns recept från tidningen Koloniträdgården
Pizza Bianco med soltorkade tomater och svamp
4 personer
Ingredienser:
250 gr Champinjoner
2 dl crèmefraiche
En liten gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl riven prästost
½ dl riven parmesanost
3- 5 st. soltorkade tomater i olja
1 förpackning pizzabotten, gärna surdeg
1 msk smör
Salt och peppar
Ruccola
½ citron
olivolja
4 inlagda kronärtskockor
Bakplåtspapper
Gör så här:
Läs på förpackningen till pizzabotten hur du bäst går till väga och vilken ugnstemperatur som gäller.
Skala och hacka gul löken och vitlöksklyftan. Skiva champinjonerna och stek dem tillsammans med löken och vitlöken. Smaka av med salt och peppar. När de är klara ställ dem åt sidan.
Dela kronärtskockorna på mitten och skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Kavla ut pizzabotten på bakplåtspapper och lägg över degen på en plåt. Bred ut crèmefraiche på botten så det täcker, fördela ut champinjonerna och strö över 1 ½ dl riven prästost. Ställ in plåten mitt i ugnen i ca 5-6 min så osten smälter lite.
Ta ut plåten med pizzan och lägg på kronärtskockor och tomaterna.
Häll över resten av den rivna prästosten och fördela ut parmesanosten ovanpå. Ställ in plåten igen. Låt pizzan grädda i ytterligare 8-10 minuter.
Innan servering, pressa över citron och ringla över olivolja samt toppa med ruccola.

Stekt lax med svamp och dillsmör
4 portioner
Ingredienser:
4 bitar färsk lax
2 dl trattkantareller
4 st. champinjoner
1 liten rödlök
1 dm purjolök
½ vitlöksklyfta
Blomkål efter smak
Himalaya salt
Citronpeppar
Torkad timjan
3 msk Smör till stekning
Cocktailtomater
Dillsmör:
Blanda ihop 4 msk mjukt smör, salt, citronpeppar och 2msk finhackad dill
Gör så här:
Ta bort ben i laxen. Krydda laxen med citronpeppar, timjan och Himalaya salt. Stek laxen i smör på mellanstark värme. Rensa trattkantarellerna och champinjonerna och skär dem i mindre bitar.
Skär rödlök, purjolök, blomkål i mindre bitar. Stek allt i mycket smör tillsammans med en ½ riven vitlöksklyfta. Vänd ner spenaten i slutet. Servera laxen tillsammans med de steka grönsakerna, dillsmöret och cocktailtomater.

Vit sparris med rostade frön, nötter, örter och brynt smör
4 personer
Ingredienser:
12 vita sparris
1 dl blandade solrosfrön, pumpakärnor, pinjenötter
2 msk rapsolja
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad dill
100 g smör
1 ½ msk salt
Gör så här:
Rosta nötter och frön i en torr panna. Skala sparrisen och skär bort den nedre torra biten. Koka sparrisen mjuk i saltat vatten i ca.10 min beroende på hur färsk och grov sparrisen är. Ta upp sparrisen och låt rinna av. Finhacka persilja och dill, blanda med oljan. Lägg sparrisen på ett fat och häll över olja/ örtblandningen. Bryn smöret i en kastrull tills smöret får en gyllene färg. Fördela nötblandningen över sparrisen och avsluta med att hälla över det brynta smöret på sparrisen.

Rabarberpaj med vaniljsås
225 grader
6 portioner
Ingredienser till pajen:
500 gram rabarber
4 msk strösocker
½ msk potatismjöl
1 tsk malen kanel
1 ½ dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
125 gram smör
Ingredienser till vaniljsåsen:
5 dl vispgrädde
2 äggulor
En vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker med vaniljprickar
2 msk strösocker
Gör vaniljsåsen så här:
Häll grädden i en kastrull, dela på vaniljstången och skrapa ur innehållet och lägg det och stången i grädden, låt det koka upp. Ta ur vaniljstången (skölj av den och låt den torka, så kan du använda den igen med att mixa den med 2 dl strösocker= vaniljsocker) eller vispa ner vaniljsockret och strösockret i grädden. Ta bort kastrullen från plattan och vispa i äggulorna. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och vispa på svag värme tills såsen är tjock. Häll såsen i en skål.
Gör pajen så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skär rabarbern i 1 cm bitar och blanda ihop den med potatismjöl, kanel och 4 msk strösocker. Lägg detta i en pajform. Skär smöret små bitar. Blanda ihop havregryn, vetemjöl, smör och strösocker arbeta ihop till en smulig deg. Fördela detta över rabarberna. Gräddas mitt i ugnen i ca. 20 minuter.

Påskpizza
1 förpackning pizzadeg
1 påse (150 gram) riven cheddar & mozzarellaost.
1 dillkvist
Röd rom
Crème fraiche
1-2 kokta ägg
1 rödlök
Grovmalen svartpeppar
Gravad lax med rabarber
Recept på Gravad lax med rabarber:
600 gram färsk lax utan ben
1 dl strösocker
½ dl salt
4 hela vitpepparkorn
1 dl hackad rabarber
1 dillkvist minst 2 dm
1 tsk kallt vatten
Gör så här:
Lägg laxbiten i en plastpåse med öppningen uppåt. Hacka dillen inkl. stjälken och blandas ihop med salt, socker, vitpepparkorn och rabarbern, lägg det i en mortel, häll i vattnet och mortla så det blir riktigt fuktigt. Lägg ”geggan” ovan på laxen och gnid in det ordentligt. Knyt ihop påsen och lägg in det i kylen i minst ett dygn. Ta ut laxen ur påsen och skrapa av ”geggan” och skär laxen i tunna skivor.
Gör så här:
Lägg ut pizzadegen på en plåt och strö ut den rivna osten så den täcker degen, grädda efter beskrivningen på förpackningen. Under tiden koka äggen och hacka rödlöken. När pizzan är klar, skär den i bitar och garnera med laxen, crème fraiche, röd rom, rödlök, ägg och dillkvistar.

Jordärtskocksoppa med bacon & ugnsrostade morötter med getost
6 portioner
300 g jordärtskockor
4 st medelstora potatisar
2 schalottenlökar
1 grönsaksbuljongtärning
2,5 dl vispgrädde
Färsk timjan
salt & malen svartpeppar
1 paket skivad bacon
Rapsolja till soppan & till morötterna
250 g morötter
½ citron
1 msk flytande honung
50 g getost
Färsk timjan (till garnering).
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala morötterna och skär dom i korta stavar. Lägg dom i en ugnfastform och ringla lite olja ovanpå och strö över lite salt samt timjan. Rör runt med hjälp av en stekspade. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs löken i en kastrull tills att löken blir genomskinlig. Ta fram en ny kastrull och koka upp 1 ½ liter vatten, lägg i buljongtärningen, vispa så den löses upp.
Skala jordärtskockor och potatisen. Skär dom i mindre bitar och lägg ner dom tillsammans med löken, häll på den varma buljongen och rör om. Låt det koka upp och sedan sänk värmen. Koka skockorna och potatisen tills de är mjuka.
Under tiden rosta morötterna i ca 15 min tills dom fått fin färg. Stek baconskivorna och låt dem rinna av på ett hushållspapper. När morötterna är klara, ställ formen på bänken. Pressa citronen och blanda ihop saften med honung. Lägg morötterna på en tallrik och smula över getosten. Ringla över honung/citronsaften.
Mixa soppan så den blir helt slät, häll i grädden. Smaka av med salt & peppar. Häll upp soppan i skålar och garnera med bacon och timjan.

Citronkladdkaka
8 portioner
2 st citroner
150 g smör
2 dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 st hela ägg
1 msk florsocker
1 ask hallon (eller 12 st. frysta hallon)
Citronmeliss
Bakplåtspapper
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Smält smöret i en kastrull. Tvätta citronerna ordentligt och torka dom. Riv skalet, på den fina sidan av rivjärnet och endast det yttersta skalet. Pressa citronerna. När smöret är smält, ställ kastrullen åt sidan och häll i citronsaften och skalet och rör om.
Vispa ihop ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke, gärna med en elvisp. Vänd ner mjölet lite i taget under omrörning. Till sist häll i det som är i kastrullen lite i taget och vänd ner det ordentligt.
Ta fram en rund kakform och lägg i bakplåtspappret, även på kanten.
Tips!
Skrynkla ihop bakplåtspappret till en boll och sedan lägg ner i formen.
Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i ca 20 – 30 min. När kakan är klar, låt den svalna innan man pudrar på florsockret och skär kakan i 8 lika stora bitar. Till sist garnera med hallon och citronmeliss.

Kronärtskocka
4 portioner
4 stycken kronärtskockor
8 skivor citron
Dessutom behövs ett snöre
Bind ihop skockan med en citronskiva ovanpå och en i botten, för att skockan inte ska missfärgas.
Koka upp välsaltat vatten i en stor kastrull, lägg ner skockorna och låt dem koka
tills du kan dra av ett blad. Koktiden är ca 50 minuter. Tag upp skockorna med en hålslev, lägg på hushållspapper för att torka, klipp bort snöret och kasta citronskivorna.
Serveras med dill- och citronsmör.
Dill- och citronsmör
400 gr rumstempererat smör
½ msk Rivet citronskal
1 ½ msk färskpressad citron
1 tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
4 msk finhackad dill
Lägg smöret i en matberedare med visp. Torka av citronen med fuktat papper, riv citronskalet på fina sidan av rivjärnet så det blir ½ matsked skal, pressa citronen, blanda ner detta i smöret tillsammans salt och malen svartpeppar, vispa så smöret blir vitt. Blanda till sist ner den finhackade dillen
