Hösten 2023 ordnar vi fyra webbinarier som vi hoppas ska ge kunskap, nya idéer och väcka odlingslusten. Vi tar en närmare titt på kompostering, möjligheter och utmaningar med olika metoder och vi lär oss mer om hur vi bättre kan lagra och hantera vår skörd.
Alla webbinarier sänds kl. 18 via Teams. De spelas även in och kan ses i efterhand under en begränsad tid.
Föreläsningarna arrangeras i samarbete med Studiefrämjandet. Du behöver varken ladda ner programmet eller logga in eller anmäla dig.
Program över höstens digitala föreläsningar som pdf. Skriv ut och tipsa kolonister i din förening. >>
____________________
28/9
Förvaring, lagring, hantering av skörden ur ett beredskapsperspektiv
Under årets beredskapsvecka får du chansen att lära dig mer om hur du kan hantera skörden i en värld utan el. Det handlar om olika sätt att förlänga livet på dina grönsaker med hjälp av råttfria stukor, att låta vara kvar i jorden, att torka, lägga in, konservera och fermentera.
Föreläsare: Susanna Prytz, erfaren odlare och inspiratör, medlem i FOBO och Sesam (två av medlemsföreningarna i FOR)
Länk: https://u.to/z_zlHw
___________________
18/10
Möjligheter och utmaningar med olika sätt att kompostera
Kompostering är en viktig del av det lokala kretsloppet i trädgården och grunden för att både göra egen jord och förbättra befintlig. Traditionell kompostering, solkompost, täckodling, bokashi – vi tittar närmare på vilka fördelar och utmaningar olika sätt att kompostera erbjuder, inkl. råttfri bokashi. Du får också tips på vad du ska tänka på för att få fart på processen.
Föreläsare: Ulf Nilsson, hortonom och trädgårdsrådgivare på Koloniträdgårdsförbundet
Länk: https://u.to/3uzlHw
____________________
15/11
Lär känna dina växter bättre
Med grundläggande kunskaper i botanik; om växternas olika familjer, släkten och arter och varför de har grupperats detta sätt, kan du bättre förstå dina växter. Även i de latinska (vetenskapliga) namnen finns intressant och ofta användbar kunskap att hämta.
Föreläsare: Gunnar Björndahl, lektor i biologi och naturkunskap
Länk: https://u.to/_OzlHw
___________________
14/12 Fruktträd på lotten
Bli inspirerad att testa ympning och spaljering, två roliga sätt att få plats med flera olika sorters frukt på lotten. Du får också veta hur du beskär ditt nyinköpta fruktträd och hur du undviker de vanligaste beskärningsfelen. Dessutom tips på äppel-/ päronsorter och en mängd andra råd om beskärning och fruktodling.
Föreläsare: Sven Plasgård, trädgårdslärare och erfaren pomolog med Sveriges största samling av spaljerade päron.
Länk: https://u.to/Du3lHw
_____________________
Evenemangen är kostnadsfria och du behöver inte uppge ditt kortnummer. Det har cirkulerat en del felaktiga länkar på Facebook som vill få dig att betala, gör inte det. Du har då klickat på en felaktig länk som försöker sig på bedrägeri. Har du blivit lurad – polisanmäl